Merkkiohjesääntö

 

1 §

Tällä ohjesäännöllä annetaan tarkempia määräyksiä Farmasian opiskelijayhdistys Fortis ry:n (jatkossa Fortis) juhlanauhan, kunnia- ja ansiomerkin sekä rintamerkin käytöstä.

Juhlanauha

2 §

Fortiksen juhlanauha on 18 mm leveä, keskiviivan suhteen symmetrinen nauha, jonka tumman vihreällä pohjalla kulkee keskellä nauhaa 4 mm leveä savonkeltainen raita, jota reunustaa molemmin puolin 2 mm leveä musta raita.

3 §                    

Fortiksen juhlanauhaa kantavat miespuoliset jäsenet siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle. Miespuoliset jäsenet kantavat nauhaa takin alla. Miehet kantavat nauhaa frakissa liivin alla, tummassa puvussa liivin ja solmion päällä.

4 §                    

Naispuoliset jäsenet kantavat nauhaa siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. Nauha ei saa koskettaa ihoa.

5 §                    

Nauhaa voidaan kantaa myös ruusukkeeksi taiteltuna juhlapuvun vasemmassa miehustassa tai vasemman rintataskun päällä. Virallista mallikappaletta juhlanauhasta taitellusta ruusukkeesta ja sen taitteluohjetta säilytetään Fortiksen tilojen lukollisessa säilytystilassa.

Ruusuke taitellaan symmetrisesti mittoihin: levein kohta 72 mm, toinen kerros 54 mm, kolmas kerros taitellaan pystysuunnassa ruusukkeen keskelle päällimmäiseksi kerrokseksi.

6 §                    

Käytettäessä Fortiksen juhlanauhaa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa.

7 §                    

Juhlanauhaan ei saa kiinnittää mitään merkkiä.

 

Kunnianauha

8 §

Fortiksen kunnianauha on 27 mm leveä, keskiviivan suhteen symmetrinen nauha, jonka tumman vihreällä pohjalla kulkee keskellä nauhaa 6 mm leveä savonkeltainen raita, jota reunustaa molemmin puolin 3 mm leveä musta raita.

9 §

Kunnianauhaa käytetään aina ruusukkeena, johon on kiinnitetty joko kunnia- tai ansiomerkki. Ruusuke taitellaan symmetrisesti mittoihin: levein kohta 67,5 mm, toinen kerros 54 mm, kolmas kerros taitellaan pystysuunnassa ruusukkeen keskelle päällimmäiseksi kerrokseksi.

Virallista mallikappaletta kunnianauhasta taitellusta ruusukkeesta ja sen taitteluohjetta säilytetään Fortiksen tilojen lukollisessa säilytystilassa.

10 §

Kunnianauhaan saa kiinnittää vain tässä ohjesäännössä määrätyn kunnia- tai ansiomerkin.

 

Kunniamerkki

11 §                 

Fortiksen kunniamerkki on kultainen pyöreän muotoinen (halkaisija 20 mm) rintaneula, jossa on Fortiksen logo. Virallinen mallikappale kunniamerkistä säilytetään Fortiksen tilojen lukollisessa säilytystilassa.

12 §                 

Kunniamerkki myönnetään kunnianauhasta taitellussa ruusukkeessa ja sitä kannetaan juhlapuvun vasemmassa miehustassa tai vasemman rintataskun päällä.

13 §                 

Kunniamerkki on osoitus kunniajäsenyydestä ja niiden myöntämisestä päätetään Fortiksen säännöissä määrätyllä tavalla. Kunniamerkit numeroidaan ja hallituksen on pidettävä luetteloa kunniamerkin saaneista henkilöistä.


 

Ansiomerkki

14 §                 

Fortiksen ansiomerkki on hopeinen, pyöreän muotoinen (halkaisija 20 mm) rintaneula, jossa on Fortiksen logo. Virallinen mallikappale ansiomerkistä säilytetään Fortiksen tilojen lukollisessa säilytystilassa.

15 §                 

Ansiomerkki myönnetään kunnianauhasta taitellussa ruusukkeessa ja sitä kannetaan juhlapuvun vasemmassa miehustassa tai vasemman rintataskun päällä.

16 §                 

Ansiomerkkien myöntämisestä päätetään Fortiksen säännöissä määrätyllä tavalla. Hallituksen on pidettävä luetteloa ansiomerkin saaneista henkilöistä.

 

Rintamerkki

17 §                 

Fortiksen rintamerkki on messingin värinen, ovaalin (15x12mm) muotoinen rintaneula, jossa on Fortiksen logo. Virallinen mallikappale rintamerkistä säilytetään Fortiksen tilojen lukollisessa säilytystilassa.

18 §                 

Rintamerkkiä voi kantaa arkiasussaan jokainen Fortiksen jäsen halutessaan osoittaa kuuluvansa yhdistykseen ja erityisesti edustaessaan Fortista. Rintamerkkiä kantaessaan tulee käyttäytyä rintamerkin arvon edellyttämällä tavalla.

19 §                 

Rintamerkkiä ei saa kantaa haalarissa tai muuten sopimattomassa asussa.

 

Muut säädökset

20 §                 

Hallituksen jäsenten velvollisuus on ohjata ja neuvoa yhdistyksen jäseniä merkkien käytössä ja tarvittaessa myös puuttua väärinkäytöksiin.

21 §

Graafisessa ohjesäännössä säädetyn logon vaihtuessa uusitaan jaettavat kunnia-, ansio- ja rintamerkit. Jo myönnettyjä kunnia- ja ansiomerkkejä ei uusita eikä rintamerkkejä vaihdeta automaattisesti uusiin.

22 §

Tätä ohjesääntöä voidaan muuttaa Fortiksen säännöissä määrätyllä tavalla.