Siirry suoraan sisältöön

Kopotiedote keväältä 2020

Tuntuuko teistäkin että vuosi 2020 on vain sujahtanut läpi sormien? Koposta kyllä ainakin, sillä tiedotteet kevään koulutuspoliittisesta toiminnasta ovat jääneet kirjoittamatta kuin huomaamatta. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö koulutuspolitiikkaa olisi harjoitettu.

Aivan vuoden alussa järjestettiin Avaudu opiskelusta -ilta, jossa pääteemana oli fuksien uusi opetussuunnitelma. Ensimmäinen pilottivuosi onkin nyt saatu onnistuneesti pakettiin, vaikkakin maaliskuun puolivälistä eteenpäin melko erilaisella toteutuksella, kuin oli alun perin suunniteltu.

Maaliskuussa 12.3 vietettiin Lääkehoidon päivää. Terve Kuopio-kioskilla oli päivystämässä proviisoriopiskelija ja hammaslääketieteen opiskelijoita, jotka auttoivat kansalaisia lääkehoidon ja suun terveyden kanssa. Koronatilanteen jo kiristyessä kävijämäärä oli aikaisempia vuosia hiljaisempi, mutta kaikki apua kaivanneet saivat rauhassa keskusteluapua. Kiitos mukana olleille! Yliopistolla järjestettiin saman päivän tiimoilta jo toisena vuotena peräkkäin pientä aarteenetsintää, jonka tarkoituksena oli tutustuttaa ihmisiä Lääkehoidon päivän tarkoitukseen.

Jonkin verran opiskelijoita alkuvuodesta puhuttanut asia oli luentojen striimaus ja tallentaminen. Biolääketieteen opiskelijat olivat aiheesta tehneet ihan virallisen reklamaationkin, joka jaettiin fortislaisille Spiritus-listan kautta. Sinänsä ironista, että perusopetuksen toimikunnan kokouksessa 12.3 keskusteltiin siitä, kuinka farmasian laitos ei haluaisi striimata luentojaan, ja 13.3 yliopiston linjaukset kuitenkin velvoittivat siirtymään etäopetukseen koronatilanteen takia. 

Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat eivät koronamuutoksita paljoakaan harjoittelun takia häiriintyneet, mutta pr-opiskelijat ja fuksit joutuivat siirtymään kotisohville. Kursseja peruttiin, toteutusta myllättiin ja kansainvälisyystoiminta jäädytettiin. Tästä kaikesta huolimatta opinnot ovat jatkuneet ja ihmiset ovat päässeet valmistumaan. Opetushenkilökunta ansaitsee varmasti jokaisen opiskelijan kiitoksen siitä suuresta työstä ja adaptoitumisesta, mikä on jouduttu tekemään meidän kaikkien turvallisuuden vuoksi!

Farmasian laitos sai keväällä yliopistolta apurahaa opetuksen kehittämiseen, jonka tiimoilta startattiinkin YTYÄ- yhteistyöllä työelämään videoprojekti, mihin haettiin opiskelijajäseniä terveystieteiden tiedekunnasta. Projektin tarkoituksena on luoda yhtenäiset video-ohjeet ryhmätyöskentelyyn, jotta fuksit saisivat selkeän toimintamallin, jonka pohjalta alkaa hommiin. Työryhmä jatkaa työskentelyä syyslukukaudellakin.

Kirjan ja ruusun päivä 23.4

Kirjan ja ruusun päivänä 23.4 osoitettiin kiitosta ansioituneelle opetushenkilöstölle ja tänä vuonna farmasian opiskelijat antoivat äänensä Pekka Jarholle ja Markus Storvikille. Koska ruusuja ei voitu keväällä antaa herroille, tulee toimitus tapahtumaan jossain kohdin syksyä.

Loppukeväästä järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen jäsentyytyväisyyskysely. Kyselyyn vastasi 55 henkilöä, kiitos heille arvokkaasta palautteesta! Tässä muutamia nostoja kyselyn vastauksista:

Toimiston viihtyvyydestä tehtiin useita kommentteja. Niin istumapaikkojen määrä, asettelu kuin ahdas tunnelmakin saivat huomioita. Hallitus on pohtinut jo ratkaisua näihin ongelmiin, muun muassa muuttamalla toimiston sommittelua niin, että sohva- ja löhöyslokaatio olisi toimiston takaosassa, ja ns ”toimisto” tuotaisiin etualalle. Tämä mahdollistaisi päivystyksien aikana asioiden hoitamisen ilman että täytyy tunkeutua väkijoukon läpi päivystäjän luokse. Suunnitelman toteutus riippuu siitä, onko kaikkia asioita mahdollista siirrellä tämän konseptin mukaan ja löytävätkö töpselit pistorasiansa. Mahdollinen vaihtoehto olisi myös pyhittää päivystysajat vain päivystykselle, ettei tällöin saisi hengailla toimistolla. Koronarajoitusten vallitessa asia on joka tapauksessa näin.

Opinnot on koettu mielekkääksi, mikä on hienoa, mutta uupumusta on myös ollut havaittavissa. Jos näihin ongelmiin haluaa matalan kynnyksen apua, 6.10 tiistaina järjestetään Opiskelukyvyn aamupäivä, jossa keskustellaan muun muassa ajankäytöstä, ravitsemuksesta ja palautumisesta opiskelijoiden ja ammattilaisten voimin. Zoom-linkki toimitetaan myöhemmin syyskuun aikana.

Kevätkyselyn vuosikurssijakauma, fuksit ovat olleet aktiivisia!

Nettisivujen sisällöstä oli muutamia kommentteja kirvonnut, jotka otettiin huomioon nettisivuja uusiessa. Työpaikkailmoitukset toimivat nyt helpommin, Dilutukset löytyvät PDF:nä, tapahtumakalenteri on käyttökelpoinen ja tenttiarkisto helpommin käytettävissä. Toivottavasti kaikki löytävät nyt haluamansa asiat sivuilta!

Tapahtumista nostona alkoholittomat tapahtumat, joita toivottiin lisää. Urheilu, leffaillat, hengailut ja excut saivat eniten ääniä. Tämänhetkisen tilanteen puitteissa pyrimme järjestämään joitain pienimuotoisia tempauksia, kunhan ihmiset vain viitsivät osallistua! Tällä viikolla edessä onkin Fortiksen ja Retikan excursio Kolille, jota kopo ainakin odottaa innoissaan.

Ruskaterveisin

Maria-kopo