Siirry suoraan sisältöön

KOPOTIEDOTE syksyltä 2020

Kuten syksyllä, niin myös talvella, eli jälleen kopotiedotteen ajoitus hieman myöhäinen. Syksy oli koulutuspolitiikan kannalta melko kiireinen. Suurimpana tapahtumana järjestettiin perinteinen Opetuksen päivä, mutta toisen vuosikurssin syksyn aikataulut tulivat suuresti esille edunvalvonnan saralla.

Koronapandemian riehuessa Fortiksen vuosijuhlat peruttiin, joten Vuoden ohjaaja 2020 palkintoa ei saatu jaettua perinteisissä merkeissä. Keväästä asti auki ollut lomake keräsi 20 ääntä perusteluineen, ja eniten ääniä sai Miia Tiihonen. Vuoden ohjaajan kriteereihin kuuluu tavoitettavuus, motivaatio ohjata opiskelijaa, joustavuus, rajojen asettaminen, yhteistyökykyinen, helposti lähestyttävä ja oppimista tukeva, ja Tiihosen kuvailtiin täyttäneen näistä jokaisen.

Vuoden ohjaaja 2020, Miia Tiihonen

Tiihosta luonnehdittiin lisäksi tsemppaajaksi ja hänen kommunikointinsa oli nopeaa, vastauksia viesteihin saatiin jopa kello 6 sunnuntaiaamuna!

Kun Tiihonen kuuli valinnastaan Vuoden ohjaajaksi, hän kertoi olevansa erittäin otettu:

”Lopputöiden ja gradujen ohjaaminen on lempiosa työtäni, joten on todella merkityksellistä saada kiitosta juuri siitä.” 

Syksyn tapahtumien vähyydestä johtuen, Opetuksen päivä jäi yhdeksi harvoista perinteisistä Fortiksen tapahtumista joita ylipäätään järjestettiin vuonna 2020. Yllättävää oli sekin, että tapahtuman osallistujamäärä kasvoi myös runsaasti edellisvuosista. Opetuksen päivän tarkoitus on aina ollut tuoda farmasian laitosta lähemmäs opiskelijoita ja päinvastoin.

Tänä vuonna kopo otti suuremman osuuden sisällön tuottamisesta ja teemaksi valikoitui ”Tulevaisuuden farmasia”, tarkemman käsittelyn alla oli farmaseuttien rokotusoikeudet (Maria Ilola ja Tiina Koskenkorva) ja ympäristöfarmasian sisällyttäminen farmasian opintoihin (Jade Sinisalo). Laitokselta pidettiin myös omat puheenvuorot ympäristöfarmasiasta ja esiteltiin uusimpia opetusmtodeja, kuten PharEscape-konseptia (Krista Laine ja Tarja Toropainen), jonka ideana on Escape-room tyyppinen opetustilanne jossa opiskelijat ratkovat esimerkiksi lääkkeenvalmistuksen tehtäviä ja yrittävät päästä pakoon huoneesta.

Opetuksen päivän promomateriaalia

Opetuksen päivä järjestettiin ensimmäistä kertaa kokonaan etänä Zoomissa ja parhaimmillaan paikalla oli 90 ihmistä, mikä on merkittävää kasvua varsinkin opiskelijoiden määrään viime vuosilta. Keskustelu oli mukavan vilkasta tapahtuman Presemossa.

Loka-marraskuun aikana tuli suuri määrä opiskelijapalautetta kopolle, enemmän kuin koko vuoden aikana yhteensä. Toisen vuosikurssin, joka vetää läpi uutta opetussuunnitelmaa pioneereina, aikataulu osoittautui erittäin haasteelliseksi. Suuri vaikutus on ollut varmasti myös sillä, että kurssit, joita ei ole pystytty järjestämään kertaakaan livenä, siirrettiin kerralla verkkoon, jolloin itsenäisen työn määrä lisääntyi ennalta odottamattoman kuormittavaksi. Onneksi vuosikurssi oli todella aktiivinen, ja he olivat yhteyksissä niin minuun, kuin suoraa laitokseenkin ja olivat keränneet vuosikurssilta kommenttilistan Presemossa jonka välittivät minulle. 

 Laitos ottikin asiasta vauhdikkaasti koppia ja vähensi pakollisten tehtävien määrää, helpottaen kuorman painoa. Tehtiimpä laitoksella jopa niinkin suuria muutoksia, kuin kahdesta aikaisemmin 1. harjoitteluun pakollisesta kurssista tehtiin ei-pakollisia tälle vuodelle, jotta ei jäisi monilta harjoittelu tekemättä näiden takia. Kurssien tentit olivat olleet aikataulullisesti todella haasteellisia, joka oli toinen asia, mistä syksyllä oli tullut palautetta opiskelijoita. Tenttien aikataulutuksia on osalla kursseissa muutettu pidemmiksi, jotta ei tulisi mahdoton kiire. 

Toisen vuosikurssin toiminta oli mielestäni esimerkillistä, ja kannustan kaikkia muitakin ottamaan yhteyttä, jos opinnoissa tuntuu olevan jokin ongelmakohta, johon opetushenkilökunta voisi vaikuttaa! Kuten aina, viestiä voi laittaa sähköpostiosoitteeseen kopo@fortis.fi.

Kopo21 Katariina ja Kopo20 Maria

2020 on kuitenkin tullut jo päätökseensä, joten on aika päästää puikkoihin vuoden -21 koulutuspoliittinen vastaava, eli Katariina Mäkiniemi toiselta vuosikurssilta. Hän vastaa sähköposteihin ja hoitaa tiedottamisesta farmasian laitokselle ja takaisin, hoitaen teidän opiskelijoiden edunvalvontaa tulevana vuonna!

Hyvää uuttavuotta 2021 toivottelee 

Maria Ilola, Kopo20