Siirry suoraan sisältöön

Turvallisen tilan periaatteet

Fortiksen hallituksen kokouksessa 8.12.2022 käytiin läpi ja hyväksyttiin käyttöön turvallisen tilan periaatteet.

Fortis noudattaa tapahtumissaan yhdenvertaisuuden ja turvallisen tilan periaatteita. 

Jokaisella on oikeus osallistua Fortiksen tapahtumiin ilman minkäänlaista sukupuoleen, kieleen, rotuun, väriin, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen tai muuhun tekijään perustuvaa erottelua. 

Jokaisella on oikeus osallistua järjestämiimme tilaisuuksiin ja tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa syrjinnästä, häirinnästä tai seksuaalisesta, verbaalisesta tai fyysisestä ahdistelusta. 

Turvallisen tilan periaatteilla pyritään luomaan ympäristö, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä. 

Turvallisen tilan periaatteet: 

Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Kunnioita itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa myös itsellesi tarvittaessa.  

Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.

Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä.  

Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti. 

Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. 

Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.